Huizen

Huis met de 2 gezichten in Almere Poort team:Jeroen Tacx studioTX


Het huis is gerealiseerd in nauwe samenwerking met de opdrachtgever. Zij wilden een huis met een grachten- en pakhuisuitraling aan de grachtzijde en een moderne strakke uitstraling met openheid en veel glas aan de straat- en tuinzijde. Een huis met twee gezichten is het resultaat.



De gevels in het ontwerp van StudioTX zijn een afgeleide van de ruimtelijke structuur van de woning. Zo is er achter het dubbelhoge ‘pakhuis’raam een vide gecreëerd die de living verbindt met een extra living op de eerste verdieping. Aan de tuin en straatgevel is een inpandig balkon aangebracht dat over de helft van de woningbreedte een dubbele hoogte heeft van zes meter. Hierdoor ontstaat een plastische schaduwrijke gevel waarbij de ouderslaapkamer als een doosje in ‘buitenvide’ hangt. Deze loggia vormt een buitenruimte en zorgt daarnaast voor beschutting en schaduw.

De grachtengevel is een eigentijdse variant van de typische grachten en pakhuisgevels in de Jordaan. Omdat de opdrachtgever dertig jaar in de Jordaan heeft gewoond zag hij een gelijksoortige gevel met bijbehorend ornament graag terugkomen in het ontwerp.

Het huis is energiearm door de staalframebouw met hoge isolatiewaarden. Op het dak zijn PV cellen aangebracht die een deel van het energiegebruik voor hun rekening nemen.

Voor meer studioTX projecten
en info zie:
http://www.studiotx.wordpress.com
http://www.studiotx.nl (binnenkort beschikbaar)
E jeroentacx@hotmail.com

Huis met de 2 gezichten; straat & tuingevel

Selectie van recente studioTX projecten:

Huis voor een kunstenaar’  Homeruskwartier Almere Poort team: Jeroen Tacx studioTX & CC-studio i.s.m. R.Veening;  

_size: brutovloeroppervlak: 190m2 vloer + 30m2 vides + 31m2 dakterras
brutovolume:1030m3, hoogte:13,5m; afm. kavel: 6 x 27 m2; opdrachgever: private opdrachtgever: kunstenaar (in particulier opdrachtgeverschap); locatie: Homeruskwartier Almere Poort; status:ontwerp 2008/2009; realisatie casco 2010; realisatie interieur juni 2011.

‘Huis voor een kunstenaar’ in Homeruskwartier Almere Poort

De opdrachtgever, een beeldend kunstenaar, kocht een ‘herenhuis’-zelfbouwkavel in het Homeruskwartier Almere Poort. Hij wilde een ruimtelijke verrassend en flexibel indeelbaar huis met doorzichten. Tegelijkertijd was er de wens om genoeg privacy en intimiteit te hebben om zich terug te kunnen trekken in zijn eigen wereld.

Het huis moest een royaal atelier anex expositieruimte krijgen op de begane grond met gedeeltelijk een hoogte van maar liefst 7m en een ruimtelijke living op 1e verdieping (4,5m). Verder een aparte TV kamer, slaapkamer, walking
closet en een royale badkamer met een inloopdouche.

achter- & tuinzijde Huis voor een kunstenaar

Continue ruimte
In het ontwerp zijn twee zones gecreëerd die in elkaar grijpen en over elkaar schuiven; de zone van het werken en de zone van het wonen (als het Yin Yang principe). Twee gestapelde in elkaar grijpende L-vormige
volumes vormen tezamen het totale volume van het huis.

Door het introduceren van een lichtvide vanaf daklicht naar woonkamer en een split-levelverdieping (tussen 2e verdieping en dakterras) ontstaan spannende doorzichten en komt daglicht diep het huis binnen.

Vanaf de slaapverdieping is er zicht op de lager gelegen woonkamer en vanaf de hoger gelegen TV-kamer kijkt de kunstenaar naar beneden in de living en kan een blik werpen naar de slaap- en badkamer. De open
keuken grenzend aan de woonkamer heeft door een glazen pui een visuele verbinding met het tweeverdiepingshoge atelier. Overal kan hoogte en ruimtelijkheid ervaren worden.

Zicht vanuit living (met vide naar daklicht) naar keuken, met daarachter de vide naar atelier (op begane grond)
ruimtelijke opbouw Huis voor een kunstenaar

Duurzaam Het huis is door studioTX en CC-studio zo veel mogelijk cradle to cradle en energiezuinig gemaakt.Gekozen is voor een houtskeletbouwsysteem met houten wand, vloer en dakelementen vanwege korte bouwtijd, flexibel, energiezuinig, goede geluidsisolatie en ventilatie, minder warm in de zomer en comfortabel en veilig wonen. Het gebruik van hout verlaagt de uitstoot van (CO2) in de atmosfeer en vertraagt daardoor de opwarming van de aarde. In het gehele huis is vloerverwarming aangelegd voor een gelijkmatige, behaaglijke warmte over het gehele vloeroppervlak.

 

zicht vanaf slaapverdieping naar vide en TV-kamer
anderhalve verdieping hoge living..!

Opvallende gevel Vanwege het beperkte budget was er nauwelijks geld voor een gevelafwerking. Echter studiotx en CC-studio wilde geen concessie doen aan de uitstraling van de gevel en er werd een creatieve oplossing bedacht. Een fabrikant van innovatieve coated ‘technical textiles’ was bereid het benodigde materiaal voor de gevel te sponseren. De singels van gerecycled PTFE (teflon) gecoat glasfiber-doek zijn door de architecten en de kunstenaar zelf gesneden en bewerkt uit lange rollen. Het materiaal wordt o.a. toegepast als vrachtwagendoek en transportbanden in de voedselindustrie.

verrassende gevel: singels van transportbandendoek waarin een ‘luchtbellenpatroon’ is uitgestanst

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

UNIEKE, ENERGIEZUINIGE, ONDERHOUDSARME EN DUURZAME 4-LAAGSE KASWONING door studioTX  team: Jeroen Tacx studioTX  i.s.m. P  Heideman en G. Lindner

Totale woonoppervlak: 218 m2; binnenwoning (binnenklimaat): 108 m2; kas (kasklimaat): 110m2; 5 a 6 kamers; brutovolume:1030m3, hoogte:13,5m; kaveloppervlak: 140m2 of afhankelijk van vrijstaand, geschakeld; opdrachgever: private opdrachtgever: (in particulier opdrachtgeverschap); locatie: Homeruskwartier Almere Poort; status: ontwerp 2012/ 2013; realisatie nader te bepalen.

01_studiotX N_Kaswoning tuin-voorgevel

‘Het beste gebouw is een autarkisch gebouw’. Dit is een gebouw dat volledig onafhankelijk van de buitenwereld kan functioneren. Dit is te vergelijken met de ‘zero emission’ auto. Het gebouw produceert voldoende energie voor de eigen behoefte. Overtollige energie wordtgebruikt om auto’s of andere gebouwen van energie te voorzien. Daarnaast door slim gebruik te maken van daglicht en groen kunnen gebouwen voldoen aan deze nieuwe norm. De toepassing van daglicht en groen op, in en aan gebouwen zorgt voor een kwaliteitsverbetering van de leefomgeving.

De Kaswoning is in de nabije toekomst zo’n autarkisch gebouw en is nu al bijzonder energiezuinig, onderhoudsarm en volledig duurzaam te bouwen volgens het “cradle to cradle”(C2C) principe.

05_studiotX N_Kaswoning dek 1e verd tropisch

Met de studioTX – kaswoning wordt duurzaam en ecologisch gecombineerd met aantrekkelijk, eigentijds hip wonen. Ecologisch hoeft niet langer geassocieerd te worden met ‘geiten wollen sokken en macrobiotisch’. Nee, ecologisch is hot!  Er is absoluut een doelgroep voor de studioTX – kaswoning: van de zelf- en milieubewuste kritische woonconsument tot liefhebbers van(industrieel) design.

03_studiotX N_Kaswoning achtergevel copy

02_studiotX N_Kaswoning drsn tekst

 

De studioTX kaswoning is ontworpen en ontwikkeld door studioTX architecture, engineering & art  op een grachtenkavel in het Homeruskwartier in Almere Poort maar kan overal worden gerealiseerd, ingeklemd, geschakeld en vrijstaand.

De kaswoning is met recht een ecologische woning te noemen en biedt, naast de ruimte in de houten binnenwoning, royale aanvullende leefruimte rondom de woning. Deze ruimte kan bij het wonen worden betrokken omdat die beschermd is tegen wind en regen en door passieve zonne-energie wordt opgewarmd. Het uitgangspunt bij dit ontwerp is dat de kas wordt opgewarmd tot een aangename temperatuur met passieve zonnewarmte. 9 maanden van het jaar kan er aangenaam in de kas worden vertoefd. De kaswoning heeft zonder aanvullende maatregelen al een gunstige Energie Prestatie Coëfficiënt van rond de 0,7. Met aanvullende maatregelen zoals zonneboilers e.a. kan de waarde nog verder worden aangescherpt tot een EPC van 0,5 en lager, tot zelfs de waarde van een energienul woning.

Doordat de gevel van de binnenwoning niet beschermd hoeft te worden – dat doet de kas – vervalt de noodzaak tot onderhoud en kunnen ook onbeschilderde, natuurlijke, en voor het exterieur ongebruikelijke,  verrassende materialen worden verwerkt. Tevens kan er volstaan worden met eenvoudige goedkopere details in de binnenwoning.

06_studiotX N_Kaswoning trappenhuis
07_studiotX N_Kaswoning zolderdek tropisch

 

 

Tekst:

Jeroen Tacx studioTX

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

‘Pipi Langkous huis’   Homeruskwartier Almere Poort                 team: Jeroen Tacx studioTX i.s.m. P.Heideman

Vrijstaande houten woon/werkvilla voor familie met woonkeuken, veranda, openhaard, studiekamer met zicht op woonkeuken, trap en woonkamer, torenkamer met atelier; size: 232 m2 BVO; afm. Kavel: 20,25 x 25 m2 aan vaart; opdrachtgever: private opdrachtgever; familie met 2 kinderen; locatie: Homeruskwartier Almere Poort; status: Bouwaanvraag/ in ontwikkeling

Pipi Langkous huis Homeruskwartier ; houten woon/werkvilla
Zuid Oostgevel met veranda aan tuin en vaart

De opdrachtgever, een echtpaar met twee kinderen en een hond, wilde een eigentijds houten Pipi Langkous huis met een veranda op het Zuiden, een studiekamer met zicht op de spelende kinderen en een torenkamer met atelier op het Noorden. Verder moest het huis een spannende routing en ruimtelijkheid hebben met onverwachte doorkijkjes en hoekjes en met niveauverschillen tussen woonkamer, keuken en studeerkamer. Ook wilden ze een energiezuinig en duurzaam huis met aangenaam binnenklimaat. Het dak wordt deels voorzien van PV-cellen en er wordt optimaal gebruikgemaakt van het binnenvallend (zon)licht.

living met zicht op veranda, tuin en vaart

Indeling en opbouw

De woning is dusdanig op het kavel gepositioneerd dat optimaal van de omliggende tuin en water geprofiteerd kan worden. De footprint is hiervoor compact gehouden.

Op het beganegrond niveau zijn een veranda, woonkamer, woonkeuken en studeerkamer als ‘omhoog lopende terrassen’ boven elkaar geplaatst. Uitzicht van deze vertrekken over de tuin en vanuit de studeerkamer op de woonkamer en keuken is hierdoor gegarandeerd. De veranda is bewust licht opgetild ten opzicht van de tuin en fungeert als een overgangszone tussen de woonfuncties en buiten.

ruimtelijke opbouw met zicht op woonkeuken, living, veranda en kinderslaapkamers
living richting woonkeuken; de woonkeuken is opgetild tov de living
woonkeuken; de studiekamer (oranje volume) kijkt uit over de keuken en trappenhuis

De woonkeuken is letterlijk het middelpunt van het huis, en biedt plaats voor tal van woonactiviteiten. Er is niet alleen een goed overzicht naar woonkamer, studie en tuin, maar ook naar de entreehal, de bovengelegen slaapverdieping en atelier. Het aantal m2 verkeersruimte is minimaal.

studiekamer met zoveel mogelijk zicht op de spelende kinderen in huis

De slaapverdieping is ruwweg ingedeeld in vier kwadranten, waarin de verblijfsruimten in de hoeken zijn gepositioneerd met daartussen een badkamer, trap of vide. Hierdoor wordt tussen de slaapkamers de geluidswering opgelost.

slaapverdieping, overloop met trap naar torenkamer

Het atelier in de torenkamer is het hoogtepunt van de Pipi Langkous en met een uitzicht richting het bos.

torenkamer met atelier

Gevel

De programma onderdelen zijn ondergebracht in een houten sculpturaal volume. Conceptueel is er sprake van een massief volume waarin gaten en holten zijn uitgesneden en weggezaagd. Het is alsof er een beeldhouwer aan het werk is geweest waarbij er een afgewogen, spannende compositie is ontstaan.

————————————————————————————

‘Villa V’  Overgooi Almere Poort team: Jeroen Tacx studioTX & Aannemer Hillen & Roosen A’dam  

_size: nettovloeroppervlak (GBO): 297m2; brutovolume:1030m3, hoogte:13,5m; afm. kavel: … m2; opdrachgever: Gemeente Almere (particulier opdrachtgeverschap); locatie: Overgooi Almere Poort; status:ontwerp 2013; realisatie: in progress…

Villa-V Almere Overgooi & Poort tuingevel zelfbouw villa in progress...
Villa-V Almere Overgooi & Poort tuingevel
zelfbouw villa in progress…

Villa-V is een aantrekkelijke eigentijdse villa in de nieuwe wijken Overgooi en het Homeruskwartier Almere Poort die zich opent naar de grote tuin en meer gesloten en beschermend is naar de straat.

De villa dankt haar naam aan de V-vormige plattegrond op de begane grond. Door deze ‘flauwe’ V ontstaat een spannend en verrassend huis dat wijds opgezet is. De villa spreidt als het ware haar vleugels uit. Villa-V is een ruime woonwerkvilla met een riante living die zich opent naar de tuin, grote woonkeuken georiënteerd op de tuin, spannende ruimtelijke trappenzone met vide, ruime slaapkamers met loggia’s en een grote atelier/werkruimte in de zinken dakopbouw op de 2e verdieping. De verdieping steekt uit t.p.v. de ruime woonkeuken waardoor een ruim overdekt terras ontstaat.

De tuingevel is geheel van hout, met grote houten kozijnen en schuifpuien. Dit sluit aan op het natuurlijke groene en zachte karakter van de aantrekkelijke tuin. De zijgevels en straatgevel worden uitgevoerd in stuc of metselwerk; dit sluit aan bij het karakter van de straat. De villa is in een energiezuinig bouwsysteem, staalframebouw of houtskeletbouw, ontworpen en wordt zoveel mogelijk cradle to cradle gebouwd: alle constructie- en bouwonderdelen kunnen later hergebruikt worden. Er wordt gebruikt gemaakt van passieve zonnewarmte en hoge isolatiewaarden.

Villa-V straatgevel
Villa-V straatgevel

Villa-V; interieur living met zicht op vide en trap
Villa-V; interieur living met zicht op vide en trap

26_StudioTX_2b

klik op bovenstaande link voor de pagina opgenomen in het Architecten Bouwboek Almere 2013 – 2014